Anemia u Seniora

Anemia, czyli niedokrwistość, to schorzenie, na które u Seniorów zdarza się nierzadko. Choroba ta jest powszechnie znana i można ją zdiagnozować na podstawie badań krwi. Jeżeli nasz poziom hemoglobiny jest zbyt niski, może to oznaczać, że chorujemy na anemię.
Przyczyny niedokrwistości
Anemia u Osób starszych pojawia się głównie z powodu niedoboru żelaza. Ograniczone możliwości wchłaniania substancji odżywczych lub inne choroby, utrudniają zaopatrzenie organizmu w potrzebne składniki mineralne. Żelazo jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla naszego zdrowia, dlatego też dieta Seniora powinna zawierać produkty bogate w ten składnik. Dbanie o jadłospis Podopiecznego z anemią jest więc bardzo ważne i kluczowe dla złagodzenia rozwoju choroby. Niedokrwistość może też powstać na skutek przebytych chorób przewlekłych, kiedy produkcja krwinek czerwonych jest obniżona, na rzecz krwinek odpowiedzialnych za mechanizmy obronne i immunologiczne.
Objawy anemii
Do podstawowych objawów, na jakie skarżą się chorzy na niedokrwistość, zalicza się:
– ogólne osłabienie organizmu
– zawroty głowy i migreny
– brak kondycji i obniżenie wydolności fizycznej
– duszności
– kołatanie serca
– bladość i suchość skóry
– brak apetytu
U Osób starszych ciężko więc rozpoznać, czy dolegliwości, na które cierpi, wiążą się z anemią, czy z inną chorobą. Dlatego ważne jest, żeby regularnie się badać i wykonywać morfologię krwi. Poprawny pułap hemoglobiny u kobiet wynosi 12-16 g/dl, a u mężczyzn 14-18 g/dl. Obniżenie dolnej wartości normy będzie świadczyć o obecności niedokrwistości.
Leczenie
Aby wyleczyć niedokrwistość, należy oczywiście stosować się do wszystkich zaleceń lekarza – leczenie anemii zależy bowiem od jej stadium i towarzyszących jej chorób. W głównej mierze leczenie polega na przyjmowaniu leków, suplementów diety oraz dobrze zbilansowanych posiłków, które mają za zadanie zapobiec niedoborom witamin i minerałów, a w szczególności żelaza. Polecane produkty żywnościowe przy niedokrwistości to: szpinak, natka pietruszki, brokuły, wątróbki, pełnoziarniste pieczywo czy warzywa strączkowe. W cięższych przypadkach lekarze mogą zadecydować nawet o przetaczaniu krwi chorego.
Przyczyny niedokrwistości
Anemia u Osób starszych pojawia się głównie z powodu niedoboru żelaza. Ograniczone możliwości wchłaniania substancji odżywczych lub inne choroby, utrudniają zaopatrzenie organizmu w potrzebne składniki mineralne. Żelazo jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla naszego zdrowia, dlatego też dieta Seniora powinna zawierać produkty bogate w ten składnik. Dbanie o jadłospis Podopiecznego z anemią jest więc bardzo ważne i kluczowe dla złagodzenia rozwoju choroby. Niedokrwistość może też powstać na skutek przebytych chorób przewlekłych, kiedy produkcja krwinek czerwonych jest obniżona, na rzecz krwinek odpowiedzialnych za mechanizmy obronne i immunologiczne.
Objawy anemii
Do podstawowych objawów, na jakie skarżą się chorzy na niedokrwistość, zalicza się:
– ogólne osłabienie organizmu
– zawroty głowy i migreny
– brak kondycji i obniżenie wydolności fizycznej
– duszności
– kołatanie serca
– bladość i suchość skóry
– brak apetytu
U Osób starszych ciężko więc rozpoznać, czy dolegliwości, na które cierpi, wiążą się z anemią, czy z inną chorobą. Dlatego ważne jest, żeby regularnie się badać i wykonywać morfologię krwi. Poprawny pułap hemoglobiny u kobiet wynosi 12-16 g/dl, a u mężczyzn 14-18 g/dl. Obniżenie dolnej wartości normy będzie świadczyć o obecności niedokrwistości.
Leczenie
Aby wyleczyć niedokrwistość, należy oczywiście stosować się do wszystkich zaleceń lekarza – leczenie anemii zależy bowiem od jej stadium i towarzyszących jej chorób. W głównej mierze leczenie polega na przyjmowaniu leków, suplementów diety oraz dobrze zbilansowanych posiłków, które mają za zadanie zapobiec niedoborom witamin i minerałów, a w szczególności żelaza. Polecane produkty żywnościowe przy niedokrwistości to: szpinak, natka pietruszki, brokuły, wątróbki, pełnoziarniste pieczywo czy warzywa strączkowe. W cięższych przypadkach lekarze mogą zadecydować nawet o przetaczaniu krwi chorego.