Artoza jest obecnie uznawana za chorobę cywilizacyjną. Brak regularnego ruchu, nieodpowiednia dieta, czy nadmierna masa ciała przyczyniają się do rozwoju schorzenia. Osoba cierpiąca na artozę będzie mieć problemy zwyrodnieniowe stawów. Lepiej do tego nie dopuścić i gdy zauważymy pierwsze symptomy, a te mogą się pojawić już po 40 roku życia – najlepiej zgłosić się do lekarza.
Główne objawy
Artoza objawia się przede wszystkim bólem podczas wykonywania ruchu. Zniekształcony staw daje o sobie znaki też w czasie dłuższego bezruchu, poprzez uczucie sztywności i trzeszczenia. Te nieprzyjemne symptomy powodują ograniczenie ruchomości w stawie, co prowadzi do utrudnienia w wykonywaniu codziennych czynności manualnych a nawet poruszania się. Warto więc dbać o swoje ciało i nie dopuścić do takiej sytuacji.
Przyczyny choroby
Jak już wcześniej pisaliśmy, artoza wiąże się z zaniedbaniami związanymi z naszą dietą i dzienną aktywnością fizyczną. Jeżeli organizm nie otrzyma wystarczającej dawki ruchu, która ma zbawienny wpływ na utrzymanie układu kostnego i mięśniowego w dobrej formie, to wtedy mogą pojawić się dysfunkcje w funkcjonowaniu tych układów. Dokładając do tego źle zbilansowaną dietę, w której nie dostarczamy cennych witamin i minerałów, możemy spodziewać się poważniejszych chorób, tj. osteoporozę czy reuamatoidalne zapalenie stawów. Jeśli już dojdzie do negatywnych zmian w strukturach stawowych, niestety nie można ich już cofnąć i jesteśmy zmuszeni do stałego leczenia farmakologicznego.
Leczenie i postępowanie zachowawcze
Artozę leczy się tylko objawowo poprzez stosowanie maści, żeli czy plastrów przeciwbólowych w miejscach objętych chorobą. Dodatkowo zalecane jest przyjmowanie suplementów diety zawierających glukozaminę oraz witaminę D3. Poza tym, na co dzień, należy unikać dźwigania i obciążania stawów, gdyż potęguje to rozwój choroby. Dotyczy to również nadmiernej masy ciała, którą trzeba obniżyć do normalnego, zalecanego poziomu. Tym samym trzeba zwrócić uwagę na dietę, aby była bogata w warzywa, owoce, chude mięsa i ryby, a także produkty pełnoziarniste. Należy unikać żywności przetworzonej, soli, produktów bogatych w cukry proste i w konserwanty. Powinniśmy też wykonywać ćwiczenia gimnastyczne, oparte na pilatesie i stretchingu, dzięki czemu stopniowo będziemy pozbywać się nadmiaru tkanki tłuszczowej i w bezpieczny sposób zachowamy sprężystość mięśni i wzmocnimy osłabione partie.