DIETA DLA SENIORA

Odżywianie to zaraz po stylu życia i aktywności ruchowej, główny czynnik warunkujący stan zdrowia. Jednak przygotowywanie posiłków dla osób starszych nie jest prostą czynnością. Zaburzone odczuwanie pragnienia oraz łaknienia, osłabiony zmysł smaku, brak uzębienia a także niewłaściwie dobrana proteza zębowa nie ułatwiają zadania.Do tego dochodzą nakładające się na siebie choroby. Wszystkie te elementy sprawiają, że ciężko jest ułożyć jedną racjonalną dietę odpowiadającą wszystkim, istnieje jednak zbiór wytycznych pozwalających w łagodny sposób wprowadzić nowe nawyki żywieniowe, odciążyć pracę wielu narządów i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Najistotniejszą kwestię stanowi odpowiednie nawodnienie organizmu
W tym celu powinno się przyjmować ok 2,5 l płynów dziennie. Zalecane formy nawodnienia to oczywiście woda mineralna niegazowana, soki naturalne lub herbatki ziołowe. Stanowią one cenne źródło mikro i makroelementów oraz witamin. Pomagają zwalczyć uciążliwe zaparcia, nawilżają suche oraz podatne na uszkodzenia błony śluzowe jamy ustnej. Aby nie obciążać nadmiernie organizmu wszelkie płyny czy pokarmy powinny być podawane regularnie, w krótkich odstępach czasowych, małymi porcjami (4-5 razy dziennie, co około 2h).
Kluczową rolę w żywieniu odgrywa również różnorodność składników pokarmowych ale też ich proporcje. Przyjmuje się, że podstawę piramidy żywieniowej powinny stanowić zarówno świeże jak i gotowane owoce oraz warzywa, ze szczególnym naciskiem na te ostatnie (mają niższy poziom cukrów). Tuż za nimi powinniśmy skupić się na dostarczeniu produktów najlepiej ciemnych, pełnoziarnistych. Zawarty w nich błonnik pokarmowy to doskonała odżywka dla bakterii jelitowych wspomagających procesy trawienia jak również kolejny złoty środek wspomagający walkę z zaparciami. Idealne uzupełnienie tego zestawu będzie stanowił nabiał, a przede wszystkim wszelkie przetwory mleczne z prebiotykami. Maślanki, kefiry i jogurty nie tylko potrafią skutecznie ugasić pragnienie w upalny dzień, chronią też układ pokarmowy seniora przed infekcjami i zawierają niezbędny dla kości wapń. Wartościowe szczególnie dla mięśni białko należy dostarczać wraz z wyselekcjonowanymi porcjami chudego mięsa lub ryb. Roślinnymi dostawcami tego cennego surowca, są także soja i rośliny strączkowe, jednak aby uniknąć przykrego działania wzdymającego tych ostatnich, warto zastosować podwójne gotowanie. Na końcu należy rozprawić się z tłuszczami, tzn. ograniczyć spożycie tych zwierzęcych obfitujących w zatykający tętnice zły cholesterol na rzecz tłuszczy roślinnych z pierwszego tłoczenia.
Ostatnim elementem, który kategorycznie należy wyeliminować z jadłospisu, to cukier. Niestety jest to jeden z najbardziej pożądanych smaków, dlatego idealnymi zamiennikami będą cukier brzozowy, będący 4-krotnie słodszy od powszechnie znanej sacharozy, lub erytrol, który w ogóle nie wchłania się do organizmu i jest wydalany wraz z moczem.
Sam dobór składników to nie wszystko, istotna jest również obróbka żywności
Mniejsze kawałki nie będą zmuszały organizmu do wytężonej pracy. Nie mniej jednak przygotowując posiłek należy pamiętać aby nie serwować seniorowi tłustych i ciężkostrawnych potraw. Zamiast więc smażyć – warto gotować na parze lub piec w folii. Ciekawą alternatywą jest także grill beztłuszczowy. Zmieniając nieznacznie sposób przygotowania np. zastępując sól, magii, rosołki, wegetę itp. – ziołami lub czosnkiem zmniejszamy także ryzyko wystąpienia groźnego nadciśnienia tętniczego i jego następstw.
Świadomość pozytywnego wpływu komponowanych przez nas posiłków według powyższych zasad, wynagrodzi nam ewentualny trud związany z ich przygotowaniem. Natomiast osoby bardziej dociekliwe zachęci do poszukiwania nowych smaków, składników czy metod, a wszystko to w celu zachowania i utrzymania najwyższej wartości – zdrowia.