Gusta kulinarne Niemców są dość charakterystyczne, głównie kojarzą się nam z tłustymi potrawami zawierającymi mięso, kapustę czy ziemniaki. A jak jest podczas Świąt wielkanocnych? Czy wtedy też na stołach znajdziemy ciężkie, kaloryczne jedzenie? Niemcy są przywiązani do swoich tradycji i kultury, dlatego z pewnością podczas Świąt nie brakuje tam rarytasów.
Potrawy, których nie może zabraknąć w Święta
Jadłospis świąteczny w okresie wielkanocnym z pewnością będzie zawierać jajka przygotowane na różne sposoby. Zwykle faszeruje się je kawiorem. Obok jajka, jednym z ważniejszych symboli wielkanocnych jest słodki zajączek z czekolady lub cukru. Ponadto nie może zabraknąć też kiełbas, wędlin, pieczeni, pasztetów i chleba orzechowego. Na stole możemy też znaleźć biały ser, który uformowany jest w kształt jaj. Na deser serwowane są tradycyjne babki drożdżowe, serniki czy strudle. Popularny jest również Osterlamm, czyli ciasto w kształcie baranka. Obecne są również knedle na słodko, czyli ikona niemieckiej kuchni.
Zwyczaje kulinarne w czasie Wielkiego Tygodnia
W Wielki Czwartek, który w Niemczech jest nazywany Gründonnerstag, czyli zielonym czwartkiem, tradycją jest zjedzenie Frankfurter Grüne Soße, czyli zielonego sosu na bazie siedmiu wiosennych ziół. Specjalność pochodzi z Hesji, a rokrocznie we Frankfurcie odbywa się festiwal tego przysmaku.
Warto też wspomnieć, że w Wielki Piątek w Niemczech nie ma postu ścisłego. Organizowane są agapy, czyli uczty organizowane w kościele po nabożeństwie. Wierni częstują się wtedy chlebem, winem i wodą. W Niedzielę Wielkanocną tradycyjnie zasiada się do obfitego śniadania, podczas którego można zajadać się wyżej wspomnianymi świątecznymi przysmakami.