[columns]
[one_half]
PROBLEMY Z GRYZIENIEM I PRZEŁYKANIEM
U PODOPIECZNEGO
Osoby w podeszłym wieku mogą mieć stałe problemy z mechanicznym przetwarzaniem pokarmów w jamie ustnej. Przyczyną może być brak uzębienia lub przewlekła choroba (paradontoza, nowotwór, a nawet głęboka demencja).
Kiedy senior nie może jeść, traci siły. Jak można pomóc choremu, który
z powodów zdrowotnych nie chce przyjmować pokarmów?
Przede wszystkim posiłki, które podajemy muszą zawierać dużo właściwości odżywczych, białka i mikroelementów. Należy pamiętać
o odpowiedniej wartości kalorycznej, aby organizm miał z czego czerpać energię. Ich konsystencja powinna być miękka lub płynna. Tak na przykład biszkopty lub chleb dobrze jest namoczyć w mleku lub bulionie. Warzywa
i owoce najlepiej jest blendować na kremy i papki. Aby posiłek był bardziej atrakcyjny, każdy składnik warto blendować osobno. Na przykład na talerzu można ułożyć osobno marchewkę, kaszę lub ziemniaki, osobno jeszcze inne warzywo, rybę lub mięso. Wówczas posiłek zachowuje swoje walory estetyczne i smakowe, pomimo konsystencji papki.
[/one_half]
[one_half]
Na rynku istnieją także specjalne preparaty, które wykorzystuje się do zagęszczania posiłków, aby podawane w formie papki nie rozwarstwiały się w buzi, a gładko przechodziły przez przełyk. Dobrym dodatkiem będzie także odrobina oliwy lub masła, co także ułatwi przełykanie oraz poprawi przyswajanie witamin.
Po posiłku dobrze jest podać schłodzony napój, który ukoi i złagodzi podrażnienia.
[/one_half]
[/columns]